Assalamualaikum semuaaa...
Lama dah tak update blog semenjak sem 1 habis, almaklum laa assg kelas komputer dah habis. Hahahhaha ð
Asam pedas ikan merah ð |
Hari ni Nur nak share resepi ASAM PEDAS IKAN. Semestinya tok gurunya ialah mama Nur sendiri. Baru masak tadi, so teringin laa nak share resepi dekat sini.
OKAY, LET’S BEGIN! ðŠðŧ
BAHAN A
- 2 biji bawang merah (besar)
- 3 ulas bawang putih
- 2 cubit ketumbar
- Secubit jintan
- 6 biji buah keras
- 1 inci kunyit hidup/ serbuk kunyit
- Belacan
- 1/2 inci halia
BAHAN B
- Minyak masak
- 1 senduk cili kisar
- Air
- 2 asam keping/ air asam jawa
- Garam (1 1/2 sudu)
- Ajinomoto (1 sudu)
- Gula (1 sudu)
- 1 batang serai - diketuk
- Ikan merah
- Daun kesum (*)
- Bendi (*)
- Tomato - belah 4 (*)
- Bunga kantan (*)
(*) pilihan
LANGKAH-LANGKAH:
- Kisarkan semua bahan A sehingga halus dan masukkan ke dalam periuk yg telah dituangkan minyak masak.
- Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak dengan api kecil.
- Selepas bahan tumisan telah masak, tambahkan air mengikut jumlah hidangan masing-masing, asam keping dan serai (sekiranya tidak dimasukkan dalam bahan A) dan dibiarkan sehingga mendidih.
- Masukkan garam, gula, dan ajinomoto secukup rasa. Setelah itu, masukkan ikan dan biarkan seketika sehingga ikan masak.
- Masukkan daun kesum, bendi dan bahan tambahan lain untuk menambahkan rasa asam pedas.
- Hidangan siap untuk dimakan!!
SELAMAT MENCUBA ð
Terima kasih,
Nurhidayati ð
0 comments:
Post a Comment