Blueberry Cheese Tart

BLUEBERRY CHEESE TART.

Hi assalamualaikum!

Hari ni Nur nak share resepi blueberry cheese tart ni. Dessert ni senang je nak buat sebab bahan dia tak banyak TAPI... leceh sikit sebab nak kena buat acuan untuk setiap satu. Biasa laa benda yang kecil-kecil ni biasanya leceh sikit. Tapi jangan risau, WORTH IT semua usaha tu sebab tart ni memang sedap! Kalau makan tart ni confirm tak cukup satu...

Okay, let's start baking !! 

Bahan-bahan untuk tart shell

100 gram marjerin atau butter (suhu bilik)
75 gram gula aising
1 biji telur
200 gram tepung gandum
1 s/k esen vanilla
acuan tart


  1. Campurkan marjerin dan gula aising ke dalam bekas dan pukul bahan tersebut dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Gaul campuran sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit ke dalam campuran dan uli sehingga doh menjadi lembut.
  4. Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan tart. Cucuk permukaan tart dengan menggunakan garfu untuk mengeluarkan udara.
  5. Bakar selama 20-25 minit atau sehingga keperangan pada suhu 170C. *Pastikan oven dah dipanaskan terlebih dahulu selama 10-15 minit sebelum membakar tart. 
  6. Setelah tart siap dibakar, keluarkan tart daripada acuan dan biarkan tart sehingga sejuk.
Nota :
  • Kuantiti tepung bergantung pada kelembutan doh.
  • Tepung yang terlalu cair akan melekat pada senduk kayu atau permukaan bekas.
  • Balut doh dengan plastik dan simpan ke dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan doh yang baik.
  • Pastikan tart shell betul-betul sejuk sebelum meletakkan blueberry filling.
Bahan-bahan untuk cream cheese

250 gram cream cheese- lembut
60 gram gula kastor
1 biji telur
1 sk esen lemon @ air perahan lemon
  1. Putar cream cheese dan gula sehingga kembang dan berkilat.
  2. Masukkan telur dan esen lemon ke dalam sebatian dan gaul sehingga sebati.
Untuk filling tart, terpulang nak isi dengan blueberry, strawberry, coklat atau jem lain. Ikut cita rasa masing-masing. Untuk memudahkan proses mengisi tart, blueberry filling dan cream cheese dipindahkan ke dalam plastik atau piping bag. 

Isi tart dengan blueberry filling terlebih dahulu kemudian cream cheese. Pastikan cream cheese yang diisi memenuhi tart dan cantik membuncit. 

Kemudian, kita boleh la mula menghias blueberry cheese tart kita ni. Nur selalu buat corak bunga, daun atau love. Corak paling senang. Hahahaha
  1. Dengan menggunakan pencungkil gigi, celupkan sedikit ke dalam pewarna makanan. Terpulang nak guna warna apa-apa pun atau nak guna warna sebagai petunjuk filling tart pon boleh. UNGU = blueberry filling
  2. Buat garisan kecil-kecil pada bahagian tepi dan tarik dari bahagian atas ke bawah dengan menggunakan bahagian tajam pencungkil gigi. 
  3. Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Kalau tak melekat, maknanya masak. Kalau tak, bakar dalam seminit lagi. DAH SIAP !
Corak
  • garisan kecil-kecil pada bahagian tepi ( = ) - daun
  • 1 garisan tebal pada bahagian tengah ( -- )  - love
  • 4 titik ( :: ) - bunga 
  • garisan panjang bentuk ( * ) - sarang labah-labah 


SELAMAT MENCUBA !




Thank you,
Nurhidayati 💖

0 comments:

Post a Comment

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus RSS Feed Email Pinterest

Quotes

When day is raining, I love to lie on the couch and see the dropping water.

About Me

NURHIDAYATI
指示灯
Sweet 20
Selangor
UKM,Bangi
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dengan Kepujian
Terima kasih sebab singgah ke blog Nur :)


Popular Posts

Visitors

Categories

Powered by Blogger.

Followers

Copyright © Pena Nurhidayati | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com